Amics del carrer

El menjador “Casa de la Solidaritat”
Al bell mig de Barcelona, a prop de la muralla romana de la ciutat, el menjador per als pobres de la Comunitat de Sant’Egidio representa, des de 2012, un lloc d’amistat i de solidaritat per a molta gent que no té casa o que viu en situacions d’extrema pobresa i que allà troben no només un àpat calent sinó també l’escalf d’una casa i de l’amistat.
En aquests anys han passat més de 2500 persones. Cada any se serveixen més de 15.000 àpats.
Col·laboradors durant l’any 2024:
– Ajuntament de Barcelona.
– Fundació La Caixa.
Sopar ambulant
A totes les grans ciutats hi ha molta gent que, per diferents motius, es veu obligada a viure al carrer. És una vida dura, marcada no només per la pobresa, sinó també per l’aïllament, la invisibilitat i fins i tot el menyspreu.
Aturar-se, parlar, establir una relació personal de suport i d’amistat i ajudar en les necessitats concretes són els gestos simples del bon samarità que omplen la distància d’indiferència que envolta la vida i de vegades la mort de qui viu al carrer.
Cada setmana es van a trobar més de 300 persones. Al llarg de l’any es reparteixen un total de 16.000 sopars per 10 itineraris de la ciutat.
Col·laboradors durant l’any 2024:
– Ajuntament de Barcelona.


Guia “ON Menjar, Dormir i Rentar-se” a Barcelona
Per a totes aquelles persones que viuen al carrer, la guia és un tresor que poden dur a la butxaca (el format en paper permet dur-la fàcilment sempre a sobre) i que els ajuda a tenir una vida més senzilla i més digna.
Aquest llibret s’ofereix gratuïtament a qui viu al carrer o es troba en situacions de necessitat. És una brúixola que tothom pot dur a la butxaca per orientar-se en la ciutat. Indica els llocs on es pot trobar ajut i acollida. També indica els llocs de Barcelona on tothom pot ajudar i ser acollidor.
Cada any es reparteixen 3500 guies. Es distribueix gratuïtament.
La llei sobre el sensellarisme
La Comunitat de Sant’Egidio promou la “llei per fer front i erradicar el sensellarisme” juntament amb entitats que serveixen a les persones sense llar: Sant Joan de Déu, Arrels Fundació, Càritas Diocesana de Barcelona i Assís centre d’acollida.
El 25 de dener de 2021 es va registrar al Parlament una primera “proposta de text legal de mesures transitòries i urgents per a fer front i erradicar el sensellarisme”.
Aquesta proposta de llei, d’acord amb el marc legislatiu vigent, té com a finalitat afavorir la protecció, la promoció, la integració, la inserció i l’emancipació plenes de les persones en situació de sensellarisme, per tal que puguin viure dignament i siguin efectivament cobertes llurs necessitats personals bàsiques i de caràcter social durant el període transitori en què no disposin d’un habitatge autònom.


La Casa de l’Amistat
La Casa de l’Amistat de la Comunitat de Sant’Egidio acull i orienta, escolta i respon a les necessitats bàsiques de famílies, ancians i persones que viuen al carrer. A més d’orientació i consells mèdics i socials ofereix ajuda alimentària. Se’n beneficien mensualment més de 3500 persones (més de 500 nuclis familiars). Al centre hi arriben persones de 22 nacionalitats, i el 75 % són dones.
Col·laboradors durant l’any 2024:
– Generalitat de Catalunya – Departament de Drets Socials
DUTXAMIGA
Donats els pocs llocs que hi ha a Barcelona on les persones sense llar es puguin rentar, l’any 2019 la Comunitat de Sant’Egidio va inaugurar el servei DutxAmiga. Aquest servei s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. El centre Esportiu de l’Estació del Nord posa a disposició les seves dutxes cada dilluns abans de l’inici de les seves activitats.
DutxAmiga és un servei individualitzat que posa a disposició de cada persona sabó, tovallola i una muda interior (calçotets, samarreta i mitjons).
Col·laboradors durant l’any 2024:
– Ajuntament de Barcelona.
