“Hi havia una vegada una joguina… La van abandonar, però ara s’ha convertit en una REjoguina!!”
La Rejoguina és el nom del mercat de joguines que les Escoles de la Pau de la Comunitat de Sant’Egidio organitzen cada desembre a moltes ciutats europees.
La iniciativa ja és molt coneguda, i el seu principi és ben senzill: no cal llançar tot allò que no s’utilitza. Amb un simple retoc, una nina, un puzle o una joguina de quan eres petit poden tenir una nova vida, fer feliç un altre nen. I qui la regala se sent orgullós de saber que aquell ninot, aquell joc que li fa ver tanta companyia i del que li semblava molt difícil separar-se ara té una nova casa. Però, sobretot, farà feliços molts infants de l’Àfrica.
“Ajudar l’Àfrica és un joc de nens!” és l’eslògan que omple places i escoles de les ciutats els dies de la Rejoguina.
Sí, perquè la Rejoguina va néixer quan els infants de les Escoles de la Pau van saber que molts nens com ells a l’Àfrica no tenien possibilitats de tractar-se de malalties greus com la sida. “Què podem fer?”, es van preguntar. “No tenim recursos, encara hem de créixer. però… tenim una pila de joguines!” Amb aquest projecte les Escoles de la Pau fan la seva aportació per finançar el programa DREAM de la Comunitat de Sant’Egidio, que duu el tractament de la sida i obre centres nutricionals per a infants a molts països de l’Àfrica subsahariana.
La Rejoguina
La Rejoguina és la festa-mercat de les joguines usades que té lloc a moltes ciutats d’Europa (Roma, Barcelona, París, Milà, Madrid, Gènova, Manresa, Anvers…) durant el mes de desembre. És una eina pedagògica per educar els infants i els adolescents a tenir cura del medi ambient a través del reciclatge i la solidaritat amb l’Àfrica.
En els mesos anteriors a la festa-mercat els infants i adolescents d’aquestes donen i reciclen les seves joguines per vendre-les com a joguines usades. El principi és simple: no cal llençar tot el que ja no es fa servir, només cal un simple retoc i una vella joguina o les restes d’una espelma poden ser reciclades. Les joguines han de ser reutilitzades, ja que els materials plàstics amb què estan construïdes solen ser contaminants, per la qual cosa convé fer-les viure el major temps possible, ja que quan es llancen van a les deixalles, es cremen o acaben en un abocador, i així continuen contaminant el medi ambient.
Moviment del País de l’Arc Iris
El moviment del País de l’Arc Iris neix el 1998 de l’experiència de més de 30 anys de treball de la Comunitat de Sant’Egidio amb els més menuts. És un moviment internacional format per més de 50.000 infants, adolescents i joves que treballen per construir un món més humà, més just, més solidari i més respectuós amb la natura. El 2002 el moviment del País de l’Arc Iris va rebre el premi internacional Montessori d’Educació per la Pau pel seu treball a favor de l’educació en la pau d’infants i joves.